
Kardinaal Glemp Stichting


Over de stichting
In 1985 stond het ijzeren gordijn nog overeind. Polen was nog in de greep van het communisme. De heer Frans Kuijpers wilde zich na zijn pensionering inzetten voor de priesteropleiding in Polen. Jarenlang had hij geld ingezameld voor de priesteropleiding van het bisdom Roermond en ditzelfde wilde hij gaan doen voor de priesteropleiding in Polen. Hij kreeg hulp van Hub. Beurskens en zijn vrouw Lisette. Hub. Beurskens heeft vervolgens een brief gestuurd naar de primaat van Polen: kardinaal Jozef Glemp.
Vervolgens werden Frans, Hub. en Lizette uitgenodigd om naar Polen te komen. Ze kregen het allerarmste seminarie van Polen te zien. Dat was het seminarie van Gniezno. Meteen hadden ze door dat hulp hard nodig was. De priesteropleiding van Gniezno was net begonnen aan nieuwbouw, maar toen was het geld op. De studenten sliepen met vieren in een kleine ruimte. Een bed, een kast en een bureau, dat kon er voor iedereen net staan. Nieuwbouw was hard nodig vanwege het aantal roepingen en het aantal reeds aanwezige studenten. Het ging in die tijd om 110-120 studenten die permanent in het seminarie woonden.
Thuis gekomen hebben Frans, Hub. en Lizette wat advertenties gezet en rondzendbrieven gestuurd. Er waren in die tijd veel hulpacties voor Polen. Hele vrachtwagens met hulpgoederen gingen naar Polen, maar dat was nooit bestemd voor de priesteropleiding. De nieuwe stichting wilde daarom juist voor dit doel geld ophalen.
De nieuwe stichting ging de naam dragen van de primaat van de Poolse katholieke Kerk: Kardinaal Glemp. De kardinaal verleende toestemming
voor het gebruik van zijn naam en hiermee was de Kardinaal Glemp Stichting geboren.
De eerste projecten betroffen de radiatoren van verwarming van het seminarie, rolluiken voor de aula en de lampen voor het seminarie. De stoelen van het seminarie werden verzorgd door de stichting. Alles werd naar Polen gebracht met een vrachtauto. Alles wel in goed overleg met het seminarie. Het seminarie gaf aan waar behoefte aan was en de stichting probeerde ervoor te zorgen dat het er kwam.
Buiten de goederen zijn er ook geldelijke transporten geweest. Ook het geld werd naar Polen gebracht, omdat er dan zekerheid bestond dat het volledige bedrag aankwam in Polen.
De mensen van de Kardinaal Glemp Stichting gingen 2-3 per jaar naar Polen.
Vanaf 1994 zamelt de stichting ook geld in voor het bisdom Kalisz. Ook daar zijn enkele mooie projecten gerealiseerd. Zo is de inrichting van de nieuwbouw van het seminarie voor een groot deel door de stichting betaald.
